Lipsa fortei de munca. Solutii actuale
Articol realizat de Diana BabaRedactor
08 Sep 2022
In prezent, Romania se confrunta cu o lipsa acuta de angajati si, cel mai mult se resimte aceasta lipsa in domenii precum: HoReCa, IT, transporturi, retail, industria alimentara, inginerie, servicii, evenimente. Anul acesta, oferta locurilor de munca a crescut cu 30% fata de anul trecut si se poate observa o discrepanta intre cerere si oferta. Rata somajului este destul de mica (5.3%) ceea ce ne arata ca oamenii sunt activi pe piata muncii, insa exista o provocare in a-i atrage in echipele noastre.
Consecintele lipsei fortei de munca le resimtim cu totii: zboruri intarziate sau anulate, verificarea documentelor la vama a durat mai mult, comenzile la restaurant sunt onorate cu intarziere, insa cele mai de impact efecte sunt cresterea inflatiei si scaderea veniturilor, deci si a profiturilor companiilor.
Specialistii avertizeaza ca urmatoarea perioada ar putea fi marcata de fluctuatii de personal, in conditiile in care rezulatele studiilor eJobs arata ca 35% dintre respondenti cauta un nou job si aplica la pozitiile din piata, 44% urmaresc ce pozitii publica angajatorii si, de luat in calcul sunt cei 40% care sunt nemultumiti de jocul actual si iau in calcul demisia in viitorul apropiat.
Cei care cauta sa isi schimbe jobul au urmatoarele criterii:
- un salariu mai mare;
- munca de la domiciliu;
- un alt domeniu, care sa le ofere mai multa siguranta;
- beneficii extrasalariale;
- evolutie ierarhica sau posibilitatea de a lucra din afara tarii.
Toamna anului 2022 se anunta destul de interesanta pentru ca, multi specialisti considera ca va fi un punct de reset pentru multi dintre angajatori, cu privire la piata muncii. Ne asteptam la dinamism si din partea angajatilor si se va contura un tablou care va include:
- Angajati mai curajosi dispusi sa renunte la jobul actual daca veniturile nu sunt corelate cu actualul context economic.
- Angajatori mult mai deschisi in a dezvolta programe de retentie a personalului.
- Sisteme de munca flexibile si incurajarea acestora in randul salariatilor.
- Pachete de bonificatii performante.
Pe langa cifre si sondaje, ne raman actiunile efective. Ce avem de facut pentru a ne pastra angajatii, pentru a atrage cat mai multe talente si pentru a eficientiza fiecare salariat?
In primul rand, trebuie sa ne ascultam angajatii, trebuie sa gasim impreuna solutii, directii pentru o practica eficienta si durabila. De asemenea, sa aflam in propria firma care sunt motivele pentru care ar pleca din compania noastra si sa incercam sa combatem deficitul de personal, pastrandu-i pe cei pe care ii avem deja.
O alta solutie este invatarea continua care nu da gres niciodata. Este extrem de important ca angajatii sa fie in permaneta specializati, adusi la zi cu tendintele actuale. Multi angajatori se tem ca daca investesc in cursuri de formare profesionala, vor pierde acesti angajati, insa riscurile sunt prea mici in comparatie cu beneficiile: ii dam sansa angajatului sa se dezvolte profesional chiar in compania noastra si astfel, exista sansa de a atrage si alte talente din industrie.
Este important sa intelegem cererea si oferta de munca. Dupa 2 ani de pandemie, multi angajatori care si-au pastrat doar rolurile principale intr-o companie, se gandesc acum sa revina la numarul de angajati de dinainte, dar este dificil sa gasesti angajatii potriviti. Oamenii s-au schimbat, parintii si-au dat seama ca un program flexibil este ceea ce isi doresc de la job, studentii vor job-uri remote care sa le permita si continuarea studiilor. Oamenii isi doresc din ce in ce mai mult un job care sa le faciliteze dezvoltarea si apreciaza angajatori flexibili, dispusi sa asculte noile realitati.
De luat in calcul sunt si subventiile pe care statul le pune la dispozitie pentru: organizarea de programe de ucenicie, angajarea absolventilor, angajarea tinerilor NEET, incadrarea tinerilor cu risc de marginalizare etc.
Cel mai important atuu al unui angajator in 2022 este acela de a fi deschis, flexibil si de a se adapta la realitatea inconjuratoare, atat cu oferta financiara competitiva, dar si cu beneficii extrasalariale si oportunitati de dezvoltare in cadrul companiei.
Newsletter PortalResurseUmane.ro
Ramaneti la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Abonati-va ACUM la Newsletterul PortalResurseUmane.ro si primiti cadou Raportul special "Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si ReviSal"!