Ce este performanta angajatilor
Articol realizat de Colectiv Rentrop & StratonPerformanta reprezinta gradul de indeplinire a sarcinilor care definesc postul ocupat de un angajat. Performanta se refera la contributia pe care o aduc angajatii la indeplinirea obiectivelor organizatiei.
Factori ce influenteaza direct performanta
Performanta la locul de munca este rezultatul nemijlocit al efortului angajatului, influentat de abilitatile sale si de perceperea (intelegerea) sarcinilor ce-i revin. Asadar, performanta poate fi vazuta ca fiind in stransa relatie cu efortul depus de angajat, abilitatile a cestuia, perceperea locului si rolului postului sau in cadrul organizatiei.
Efortul, care rezulta din motivare, se refera la cantitatea de energie (fizica si/sau mentala) utilizata de un angajat pentru indeplinirea unei sarcini.
Abilitatile sunt caracteristicile personale ale angajatului folosite pentru indeplinirea sarcinilor. Ele nu fluctueaza prea mult intr-o perioada scurta de timp.
Perceperea (intelegerea) rolului in organizatie se refera la directia in care angajatul crede ca ar trebui sa-si canalizeze eforturile in munca.
Pentru a atinge un nivel acceptabil al performantei, trebuie ca toate cele trei componente descrise mai sus sa depaseasca un nivel acceptabil.
Factori ce influenteaza indirect performanta
Alti factori, care insa nu sunt sub controlul angajatului, pot de asemenea afecta nivelul lui de performanta.
Unele dintre cele mai des intalnite obstacole in calea performantei sunt:
- conditii de munca (temperatura, luminozitate, zgomot) si echipamente inadecvate;
- supraincarcarea in munca a angajatilor;
- politici necorespunzatoare de promovare si salarizare;
- lipsa cooperarii la locul de munca (conflicte intre angajati, comunicare defectuoasa);
- stilul de supervizare;
- program impropriu de lucru (schimburi de noapte).
Toate acestea modifica efectele celor trei factori care influenteaza in mod direct performanta.
Newsletter PortalResurseUmane.ro
Ramaneti la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Abonati-va ACUM la Newsletterul PortalResurseUmane.ro si primiti cadou Raportul special "Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si ReviSal"!